26. SCHIMBUL GLOBAL DE CALDURA PRIN SUPRAFETE EXTINSE

26.1 Generalitati

Incalzirea si racirea fluidelor care curg monofazic prin interiorul sau exteriorul unor suprafete solide, in forma de conducte (tevi) cilindrice sau de alta forma, canale cu sectiuni geometrice diferite in prezenta unor suprafete extinse, reprezinta una dintre cele mai importante si frecvente procedee tehnice de transfer de caldura.

Prin aplicarea lor, gabaritul schimbatoarelor de caldura se reduce, scade consumul specific de material pe unitatea de putere termica transferata si in consecinta scade si pretul de cost al produselor.

Prin realizarea suprafetelor extinse se obtin asa numitele "sisteme conductiv-convective". Aceste sisteme sunt realizate cu precadere pentru fluidele care realizeaza coeficienti redusi de convectie (de exemplu gazele arse, aerul sau alte fluide gazoase).

Conform relatiei lui Newton, fluxul de caldura transmis se determina cu relatia:

[W] (26.1)

unde: a este coeficientul de convectie termica, in W/(m2K) ; A - suprafata de transfer de caldura, in m2; tp si tf - temperatura medie a peretelui respectiv a fluidului, in oC.

Din relatia (26.1) rezulta ca pentru o diferenta de temperatura data intre temperatura fluidului si a peretelui si o valoare mica a coeficientului de convectie termica a , cresterea fluxului de caldura se poate face prin marirea suprafetei A.

Extinderea suprafetei de transfer de caldura se poate realiza prin prevederea unor nervuri cu diverse forme geometrice (longitudinale, radiale, aciculare etc) atasate unei suprafete suport (de baza), executate din acelasi material sau din materiale diferite cu peretele suport. În figura 26.1 sunt prezentate cateva suprafete extinse, atat spre exteriorul cat si spre interiorul sistemului de curgere.

Fig. 26.1 Exemple de suprafete extinse:

a – nervura longitudinala cu profil rectangular; b – nervura longitudinala cu profil trapezoidal;
c – nervura longitudinala cu profil parabolic; d – tub cilindric cu nervuri longitudinale;
e – bara cilindrica; f – bara conica; g – bara parabolica;
h – nervura inelara rectangulara; i – nervura inelara trapezoidala.

Fig.26.2 Suprafete extinse longitudinale in interiorul tubului:

a- nervuri cu profil triunghiular cu z =2,4 si 6; b- idem cu profil dreptunghiular, (z reprezinta numarul de nervuri).

Pentru calculele de dimensionare sau de verificare ale schimbatoarelor de caldura cu suprafete extinse este valabila relatia:

[W] (26.2)

in care k este coeficientul global de transfer de caldura, in W/(m2.K); D tmed – diferenta medie logaritmica de temperatura intre cei doi agenti termici, in oC. In figura 26.2 sunt prezentate nervurarile interioare longitudinale montate la standul experimental prezentat in figura 26.3.

Fig.26.3 Schema instalatiei experimentale pentru determinarea schimbului global de caldura prin suprafete extinse:
1- arzator de gaz metan; 2- ambrazura si dilutie gaze arse; 3- omogenizator de gaze arse; 4- tronson de legatura; 5- modul experimental; 6- tub pentru masurarea debitului si analize gaze; 7- suport.


26.2 Probleme specifice de calcul

Fie fluxul termic in W, care se transmite prin convectie de la un fluid 1, avand temperatura t1 in oC, suprafata nervurilor An1 in m2 cu temperatura tn1 in oC, si suprafata de baza Ao1 in m2 cu temperatura to1 in oC.

[W] (26.3)

unde a o1 si a n1 reprezinta coeficientii de convectie termica la suprafata de baza, respectiv la suprafata nervurii, in
[W] (fig. 26.4)

Diferenta de temperatura t1 – tn1 poate fi exprimata in functie de diferenta t1 – t01 cu ajutorul notiunii de randament al nervurarii.

[-] (26.4)

in care: este fluxul termic schimbat intre fluid si nervura ce are temperatura tn; - caldura care s-ar transfera intre fluid si nervura in cazul ideal, in care temperatura nervurii ar fi aceeasi pe toata inaltimea ei "h" si egala cu temperatura suprafetei de baza to; An-suprafata neta nervurata (diferenta dintre suprafata totala si suprafata bazelor nenervurate).

Se poate scrie prin urmare:

[-]

si rezulta:

[W]

Intrucat suprafata nervurilor este foarte mare in comparatie cu suprafata de baza (An > > Ao), primul termen din relatia de mai sus este foarte mic in comparatie cu cel de-al doilea termen. In aceasta situatie se poate admite ipoteza simplificatoare
a o @ a n si deci a o1 @ a n1 = a 1, obtinandu-se:

[W] (26.5)

Acelasi flux termic se transmite prin conductie prin peretele de baza, a carui suprafata medie se noteaza cu Am, fiind dat de relatia:

[W] (26.6)

unde l p reprezinta conductivitatea termica a peretelui, in K) si d p grosimea peretelui de baza, in m; to2 – temperatura pe suprafata a doua a peretelui, in oC.

Dupa ce a traversat peretele, in regim stationar de transfer termic, acest flux termic se transmite prin convectie fluidului 2, de la suprafata peretelui si se exprima cu relatia:

[W] (26.7)

unde a o2 este coeficientul superficial de transfer termic de la fata peretelui la fluidul 2, in W/(m2.K); Ao2 – suprafata de baza a fetei a doua a peretelui, in m2; t2 – temperatura fluidului de pe fata a doua a peretelui (fluidul 2), in oC. Se considera ca peretele 2 nu este nervurat.

Notand: a o2 = a 2 se obtine:

[W] (26.8)

Eliminand din relatiile (26.5), (26.6) si (26.8) temperaturile peretelui to1 si to2, rezulta:

[K/W] (26.9)

Tinand seama de expresia uzuala a schimbului de caldura intre doua fluide separate prin intermediul unui perete,

[W] (26.10)

unde: A1 = Ao1 + An1 si A2 = Ao2 reprezinta suprafetele extinse in contact cu fluidul 1 respectiv cu fluidul 2, iar k1 si k2 sunt coeficientii globali de transmitere a caldurii raportati la suprafata A1, respectiv la suprafata A2, din relatia (26.10) se obtine:

(26.11)

unde Ao1 = A1 – An1 si Ao2 = A2 , astfel rezulta:

[(m2.K)/W] (26.12)

Expresia:

[-] (26.13)

se numeste randamentul peretelui nervurat pe partea fluidului 1.

Tinand seama ca An = A – Ao, expresia randamentului peretelui nervurat este de fapt:

(26.14)

si arata cu cat se micsoreaza eficacitatea suprafetei totale, datorita caderii de temperatura in nervura. Pentru cazul ideal al temperaturii constante tn = to rezulta h n = 1 si h = 1.

Folosind relatiile (26.13) si (26.14), expresia (26.12) ia forma:

(26.15)

Dupa unii autori produsul se numeste coeficient aparent de convectie.

In cazul suprafetelor nervurate plane se poate scrie: Am = Ao1 = Ao2. In cazul tevilor (tuburilor) cu diametrul interior d1 si diametrul exterior d2 rezulta , si unde l – reprezinta lungimea tubului, in m; iar dm reprezinta diametrul mediu logaritmic, dat de relatia:

(26.16)

Pentru alte detalii privind calculul transferului de caldura prin suprafete extinse se recomanda studiul literaturii de specialitate [ 3] [ 17] [ 20] .

Din relatiile (26.3...26.12) rezulta ca pentru calculul coeficientului global de transfer de caldura k, se cere determinarea randamentului nervurarii. In acest scop trebuie sa fie cunoscute marimile: t1, to, tn, a o1, a n1, to1, tn1, t2, to2, - elemente mai greu de stapanit decat elementele geometrice, astfel incat in aceasta lucrare, se determina pe cale experimentala eficienta nervurarii prin suprafetele extinse prezentate, in comparatie cu absenta nervurarii. Nervurarea si lipsa acesteia se poate realiza la instalatia experimentala prezentata in figura 26.3, prin montarea respectiv scoaterea nervurilor din tub (poz.5 din figura 26.3), conform celor redate in figura 26.2.

Spre informare, pentru a avea o vedere de ansamblu mai completa asupra unor marimi care intervin in schimbul global de caldura prin suprafete extinse, se prezinta un exemplu de program de calcul redat in figura 26.5., program intocmit pe baza unui calcul de transfer de caldura (neprezentat in cazul de fata), avand la baza datele si elementele prevazute in figura 26.4, considerandu-se si unele relatii criteriale de calcul pentru a .

26.3 Efectuarea masuratorilor, a calculelor si a interpretarilor.

Instalatia experimentala prezentata in figura 26.3 permite efecutarea unor masuratori specifice legate de modul in care se realizeaza transferul (schimbul) de caldura prin suprafete extinse. Se pot masura parametrii agentului termic primar (gazele arse), debit si temperatura, analiza chimica a gazelor arse, precum si parametrii agentului termic secundar (apa), debit si temperatura.

Eficienta transferului de caldura prin suprafetele extinse e , prezentate in figura 26.6, fata de cazul lipsei acestora, se defineste prin raportul dintre caldura preluata de fluidul secundar in cele doua cazuri, la un acelasi flux de caldura intrat, astfel:

Fig.26.4 Schema fluxurilor de caldura transmise intr-un sistem de schimbator de caldura gaze arse- apa, si a variatiei temperaturii in pereti despartitori. Schimbatorul este prevazut la interior cu suprafete extinse de tip nervura cu sectiune constanta.
[%] (26.17)

unde: este fluxul de caldura transmis in prezenta suprafetelor extinse; - fluxul de caldura transmis in lipsa acestora.

Experimental se determina cele doua fluxuri de caldura: si . Astfel se vor efectua masuratorile prevazute in tabelul 26.1.

si nu pot fi masurate oricum. Trebuie respectata conditia ca fluxul de caldura intrat cu agentul primar sa fie aproximativ constant (cu o eroare de ± 1,5 %), Astfel, in tabelul 26.2. se trec valorile masurate pentru determinarea fluxului de caldura intrat, conform relatiilor:

Fig. 26.5 Schema logica de calcul a schimbului global de caldura prin suprafete extinse.

= D2. .(t2e-t1i) [ kW] (26.18)

= D’2. .(t’2e-t’1i) [ kW] (26.19)

in care: , reprezinta caldura specifica la presiune constanta a agentului secundar (apa), la temperaturile t2e, t’2e , aceasta este: @ = 4,1863 kJ/(kg.K); celelalte marimi au semnificatia celor prezentate in tabelul 26.1.

Se impune si determinarea fluxului de caldura intrat, acesta trebuind sa fie acelasi in limita unei erori de circa 1,5 %, pentru cele doua cazuri (fara si cu suprafete extinse). Esential la aceasta determinare este evaluarea in baza masuratorilor, a debitului de gaze arse D1, considerat agent termic primar.

(Nota: S-au utilizat notatiile prezentate in schema logica de calcul din figura 26.5.)

Tabelul 26.1 Marimi experimentale pentru calculul eficientei transferului de caldura prin suprafete extinse plasate in interiorul unui tub.

Nr. crt. Marimea finala
Denumire si simbol
Marimea primara
Denumire si simbol

U.M.

Valoare

1

2

3

1

 

Fluxul de caldura transmis in lipsa suprafetelor extinse

Debitul apei, D2

kg/s

     

Temperatura apei la intrare, t2i

oC

     

Temperatura apei la iesire, t2e

oC

     

kW

     

2

 

Fluxul de caldura transmis in prezenta suprafetelor extinse

Debitul apei, D’2

kg/s

     

Temperatura apei la intrare, t’2i

oC

     

Temperatura apei la iesire, t’2e

oC

     

kW

     

3

Eficienta transferului de caldura, e

%

     

Astfel, fluxul de caldura intrat cu agentul primar se calculeaza cu:

= t1i [ kW] , (26.20)

iar fluxul de caldura iesit cu agentul termic primar se determina cu relatia:

= t1e , [ kW] (26.21)

unde, este debitul gazelor arse intrate in tronsonul (tubul) de masurare, in m3N/s; - caldura specifica medie a gazelor arse la intrare, in kJ/(m3N.K); - caldura specifica medie a gazelor arse la iesire, in kJ/(m3N.K); t1i, t1e – temperatura gazelor arse la intrare respectiv la iesire, in oC. se poate calcula prin trei metode relativ diferite, care se constitue in tot atatea metode de control. Astfel:

1- calculat din controlul procesului de ardere,

l .Lo [ m3N/s] (26.22)

in care: este debitul de gaz metan intrat in instalatia de ardere, in m3N/s; l - coeficientul excesului de aer, - ; Lo- aerul teoretic necesar arderii unui m3N de gaz metan, (Lo = 9,54 m3N aer/ m3N gaz metan).

Prin masuratori se determina insa debitul de gaz metan la conditiile reale de lucru (nu la starea normala de referinta), , in consecinta aceasta valoare va trebui adusa la conditiile normale de referinta prin relatia:

[ m3N/s] , (26.23)

in care: pb, pmg sunt presiunea barometrica si presiunea statica (manometrica) a gazului metan din racordul de alimentare, in N/m2; po-presiunea la starea normala fizica, po=1, 01325.105 N/m2; tgi- temperatura gazului masurata la intrarea in instalatie, in oC; To=273,15 K - temperatura starii normale.

In tabelul 26.2. sunt trecute rezultatele masuratorilor pentru calculul debitului , respectiv pentru fluxurile termice si .

Coeficientul excesului de aer l poate sa fie citit direct la aparatul care efectueaza analiza gazelor arse sau se poate calcula, cunoscand CO2mas si CO2max, (pentru gazul metan CO2max=11,787 %), cu relatia:

[-] (26.24)

unde CO2mas reprezinta cantitatea de CO2 in % volumetrice din gazele arse analizate.

Tabelul 26.2Valori masurate pentru calculul debitului .

Nr
crt.

Marimea finala
Denumire/ simbol

Marime primara
Denumire/simbol

Marime calculata
Denumire/simbol

U.M.

Valoare

1

2

3

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fluxul de caldura intrat cu agentul primar,

Debit de gaz, Dg

 

m3/s

     

Presiune barometrica, pb

 

N/m2

     

Presiune manometrica, pmg

 

N/m2

     

Temp. gaz metan la intrare, tgi

 

oC

     
 

Debit de gaz la starea normala, Dgo

m3N/s

     

Continut volumic de bioxid de carbon, CO2 mas

 

%

     

Coef. excesului de aer, l

 

-

     

Temp. gaze arse la intrare, t1i

 

oC

     

kW

     

2

Fluxul de caldura iesit cu agentul primar,

Temp. gaze arse la iesire, t1e

 

oC

     

kW

     

2- D1 calculat din masurarea presiunii dinamice pdin,

Asa dupa cum rezulta din figura 26.3., cu ajutorul unui tub Pitot se poate masura presiunea dinamica pdin, iar cu relatia (26.25) se calculeaza .

[m3N/s] (26.25)

in care: d1 este diametrul interior al tubului, d1= 0,050 m; wm – viteza medie a gazelor arse, in mN/s, aceasta se calculeaza cu relatia:

wm = j .wt =0,85 [ mN/s] , (26.26)

unde: pdin este presiunea dinamica a gazelor arse, masurata in axa conductei, in N/m2; radicalul exprima viteza teoretica a gazelor arse, j - coeficient de pierdere de viteza pe sectiunea de curgere a fluidului, datorat frecarilor (j = 0,8...0,88), [ 5] , r og – densitatea gazelor arse la starea normala (avand in vedere valoarea coeficientului excesului de aer mare @ 10, r og @ 1,293 kg/m3N) .

3- calculat din masurarea debitelor de: gaz metan, aer primar si aer secundar intrate in instalatie,

Din figura 26.3., rezulta ca pentru producerea gazelor arse se utilizeaza un arzator de gaz metan in care intra debitul de gaz , in m3/s; debitul de aer primar , in m3/s; acestea doua se masoara cu rotametre si debitul de aer secundar , in m3N/s, masurat cu o diafragma. Astfel incat:

[ m3N/s] , (26.27)

in care si sunt debitele de gaz metan si aer primar considerate la conditiile de la starea normala fizica, in m3N/s si se calculeaza cu relatiile (26.23), respectiv:

[ m3N/s] , (26.28)

iar,

[ m3N/s] , (26.29)

unde: a este coeficientul de debit al diafragmei (a = 0,623); e - coeficientul de expansiune al aerului dupa iesirea din diafragma (e = 0,998); d- diametrul orificiului difragmei (d = 0, 037 m); D pas- caderea de presiune pe diafragma, in N/m2; r oa- densitatea aerului la starea normala de referinta (r oa=1,293 kg/m3N).

Marimile care trebuiesc masurate in plus dupa ultimile doua metode (2 si 3) sunt trecute in tabelul 26.3.

Avand calculate valorile lui si se poate determina valorile coeficientului global k de transfer termic, dupa ce in prealabil se calculeaza D tmed, respectiv Asimplu si As extin.

Pentru determinarea marimilor D tmed simplu si D tmed s extin se utilizeaza relatia (26.30) evident folosind valorile temperaturilor pentru fiecare caz in parte,

[ oC] , (26.30)

avind valorile: t2i, t2e, t’2i, t’2e, tgi si tge.

Asimplu = p .dm.l [ m2] , (26.31)

As extin @ [ p .d1 + z.( d1- dn)] [ m2] , (26.32)

in care pentru datele din figura 26.6 se dau valorile prezentate la pct.1 din § 26.4.

Avand in vedere ca:

= ksimplu. Asimplu. D tmed simplu [ kW] , (26.33)

= ks extin. As extin. D tmed s extin [ kW] . (26.34)

Rezulta:

[ W/m2.K] , (26.35)

[ W/m2K] . (26.36)

Valorile astfel obtinute se vor compara cu cele prezentate in lucrarea 13 si cu alte date din literatura de specialitate.

Pentru calculul suprafetelor Asimplu si As extin sunt date in cazul de fata urmatoarele marimi: d1 = 50 mm, d2 = 56 mm, dm = 53 mm, b = 6,08 mm, a = 2,93 mm si dn = 17,73 mm, numarul de nervuri z = 2, 4 respectiv 6 (fig.26.6).

Tabelul 26.3. Valori masurate pentru calculul lui (dupa metoda 2 si 3).

Nr. crt.

Marimea finala
Denumire / simbol

Marime primara Denumire/simbol

Marime calculata
Denumire/simbol

U.M.

Valoare

1

2

3

1

Debitul de gaze arse,

Presiune dinamica, pdin

 

N/m2

     
 

m3N/s

     

2

 

 

Debitul de aer primar la starea normala de referinta,

Debitul de aer primar, masurat cu rotametru,

 

 

m3/s

     

Pres. manometrica a aerului primar, pmap

 

N/m2

     

Temp. aerului prim. la intrare, tapi

 

oC

     
 

m3N/s

     

3

Debitul de aer secundar la starea normala de referinta,

Caderea de pres. pe diafragma, D pas

 

N/m2

     
 

m3N/s

     

 

 

Fig.26.6. Suprafete extinse prin nervuri interioare:

a.-cu sectiune variabila z = 6;
b.-cu sectiune constanta, z = 6.

 

26.4 Alte probleme care pot fi studiate pe instalatia experimentala prezentata.

Pe instalatia experimentala prezentata in figura 26.3 se pot studia si alte probleme privind transferul de caldura prin suprafete extinse, ca de exemplu:

1. - Punerea in evidenta a efectului nervurarii interioare asupra transferului de caldura, prin efectuarea de masuratori in care sa se pastreze aproximativ constanta viteza de circulatie a agentului termic primar, cunoscandu-se elementele geometrice ale nervurilor (fig.26.6).

2. - Determinarea comparativa a transferului de caldura modificand numarul de nervuri interioare z = 2, 4 sau 6.

3. - Punerea in evidenta comparativa a transferului de caldura actionandu-se asupra formei sectiunii nervurii interioare, cu sectiune constanta sau cu sectiune variabila (fig.26.6).

4. - Determinarea transferului de caldura realizat prin alte procedee de intensificare a acestuia, ca de exemplu introducerea in interiorul tubului a unor generatori de turbulenta (suprafete elicoidale redate in figura 26.7) si altele.

 

Fig.26.7 Generatori de turbulenta elicoidali:

a.- fara suport (simplu);
b.- fixat pe o tija;
c.- fixat pe o teava
.