T. MADARASAN

TERMODINAMICA TEHNICA


NOTE DE CURS
PREFATA


Pentru o prergatire temeinica a studentilor este necesar un material bibliografic cat mai vast si mai recent, care sa cuprinda cele mai noi idei si tendinte din domeniul respectiv. Este foarte bine daca, in acest fond documentar, exista lucrari ale titularului de disciplina. Plecand de la acest deziderat la Catedra de Termotehnica, Masini si Echipamente Termice a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Mecanica, s-au redactat mai multe lucrari didactice, (cursuri si indrumatoare), care acopera in buna parte disciplina de Termotehnica si Masini Termice pentru specializarea Masini si Echipamente Termice. Astfel in ultimii ani au aparut doua cursuri:

1. Madarasan, T., Bazele Termotehnicii, Ed. Sincron, Cluj-Napoca, 1998.
2. Madarasan, T. si Balan, M.,Termodinamica Tehnica, Ed. Sincron, Cluj-Napoca, 1999.

Aceste lucrari se gasesc in biblioteca facultatii si sunt folosit de studenti ca bibliografie de baza.

Orice manual universitar poate si trebuie sa fie imbunatatit, completat si actualizat. Acest lucru se constata la scurt timp dupa pubilcarea unei cartii. Cum reeditarea unui curs este destul de costisitoare, se considera oportuna redactarea si publicarea unor note de curs. In cadrul acestora se pot trata unele subiecte sub alta forma, se pot aborda unele teme noi care se impun ca urmare a tendintelor actuale din domeniul abordat, precum si unle sinteze, pentru o mai usoara intelegere a problematicii respective de catre studenti.

Pe baza acestor considerente se prezinta mai jos cateva completari la discilplina de Termotehnica si Masini Termince, sub forma unor note de curs.

Pentru ca studentii sa aiba un acces usor la aceste materiale, ele se publica pe suport electronic si pot fi accesate pe situl catedrei.


Tematica lucrarilor care pot fi consultate.

Nr.
Lucr.
TITLUL LUCRARII
1 Cicluri termodinamice de referinta
2 Instalatii cu cogenerare
3 Ciclul Stirling reversibil