Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

FABRICAREA GHETII ARTIFICIALE

Gheata a fost utilizata inca din cele mai vechi timpuri pentru pastrarea in stare refrigerata a unor produse alimentare cum sunt pestele, legumele sau fructele. In prezent, se utilizeaza in acest scop gheata atificiala, care se poate produce si mai ales utiliza in orice sezon si in primul rand vara, cand necesarul de gheata este foarte mare.

Gheata hidrica, produsa din apa potabila, se poate obtine sub diverse forme:

- Blocuri paralelipipedice: 12,5; 25; 50 kg;
- Gheata marunta: cilindrica, tubulara, solzi, zapada brichetata.

Gheata eutectica, obtinuta prin congelarea unor solutii de saruri in apa se poate utiliza pentru realizarea de temperaturi sub 0°C.

Gheata carbonica, denumita si gheata uscata se obtine la presiunea atmosferica prin solidificarea CO2 si asigura o temperatura de -79°C. Particularitatea ghetii carbonice este ca nu se topeste ci sublimeaza, adica CO2 trece din stare solida direct in stare gazoasa. In aceste conditii spatiile de depozitare raman uscate, de unde si denumirea acestui tip de gheata. Un alt avantaj al ghetii carbonice este ca daca se utilizeaza la pastrarea fructelor si legumelor, atmosfera bogata in CO2 ajuta la pastrarea acestor produse in bune conditii.

Cele mai uzuale domenii in care se utilizeaza gheata artificiala sunt:

- Refrigerarea produselor alimentare: legume, fructe, peste, pasari;
- Transporturi frigorifice: auto, navale si pe calea ferata;
- In unitati de alimentatie publica.

Gheata artificiala se poate prezenta sub doua forme: opaca si transparenta. Gheata transparenta se obtine prin suflare de aer in timpul formarii ghetii.

Gheata sub forma de blocuri prezinta avantajul unei depozitari mai eficiente, dar prin sfarmare si spargere, formeaza bucati cu forme neregulate si muchii taioase, ceea ce o face inutilizabila la refrigerarea unor categorii de produse, cum sunt pestele, fructele moi sau alimente cu textura fragila. Pentru refrigerea acestor produse se utilizeaza gheata marunta obtinuta in masini speciale.

In Romania se produce traditional, gheata sub forma de blocuri, prin racire indirecta, fara adusuri de antiseptice sau antibiotice. Acest procedeu este depasit din punct de vedere tehnic si energetic de metodele de fabricatie a ghetii prin racire directa.

Fabricile de gheata se intalnesc ca unitati de productie independente, sau ca sectii anexe ale unor unitati mari consumatoare de frig: abatoare, fabrici de bere, fabrici de industrializarea laptelui, patinoare artificiale, antrepozite frigorifice.

- Fabricarea ghetii sub forma de blocuri, prin racire indirecta;
- Fabricarea ghetii sub forma de blocuri, prin racire directa;
- Fabricarea ghetii marunte;
- Acumularea frigului prin depunere de gheata pe tevile vaporizatorului.

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.