Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Calculul izolatiilor frigorifice

Se considera un depozit frigorific avand amplasamentul si dimensiunile reprezentate in imagine. Parametrii aerului exterior, pe timp de vara sunt considerati: temperatura te=32°C si umiditatea relativa j e=40%.

Parametrii aerului interior, pentru camerele depozitului sunt:

Tipul spatiului

Temperatura si umiditatea relativa

Camere produse refrigerate I si II

ti=+2°C; j i=85%

Depozit produse congelate

ti=-20°C; j i=90%

Tunel de congelare

ti=-25°C; j i=95%

Structura de rezistenta a depozitului este realizata din BCA si are grosimea de 20cm. Fundatia depozitului este realizata dintr-un strat de beton armat de 25cm, iar podeaua dintr-un strat de 20cm de BCA. Tavanul este realizat dintr-un strat de beton armat cu grosimea de 15cm.

Sub podeaua depozitului frigorific este prevazut un sistem de incalzire cu aer cald, care mentine temperatura bazei fundatiei la 15°C.

Deasupra depozitului este amplasata o copertina pentru acoperire in vederea protejarii de radiatia solara.

    - Sa se calculeze prin metoda adoptarii coeficientului global de transfer termic, grosimea necesara a izolatiilor din polistiren expandat, pentru fiecare perete, precum si coeficientul global de transfer termic kr ce va fi asigurat de fiecare perete, podea si tavan, dupa adoptarea unor grosimi de izolatii realizate practic.

    - Sa se efectueze pentru peretele de la Nord al depozitului de produse congelate, calculele de verificare a izolatiei in vederea preintampinarii condensarii vaporilor atat pe fata calda a peretelui, cat si in interiorul stratului de izolatie. (Se va calcula si se va reprezenta grafic variatia temperaturilor, a presiunilor partiale si de saturatie, prin cel putin 5 puncte in interiorul stratului de izolatie).

    - Sa se calculeze pentru peretele de la Sud al tunelului de congelare, grosimea necesara a izolatiei, daca se accepta ca peretele sa fie traversat de un flux termic avand densitatea q=10W/m2.

Caracteristicile termofizice de material (conductibilitatea termica l si coeficientul de permeabilitate la vapori m ) sunt:

Bibliografie:

    - Porneala S., Porneala D., Dinache P. - Tehnica frigului si climatizarii in industria alimentara. Teorie si aplicatii numerice. Editura Fundatiei Universitare "Dunarea de Jos", Galati, 2000

    - Porneala S., Balan M. - Utilizarea frigului artificial. www.termo.utcluj.ro/ufa

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.