Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Lovituri hidraulice

Principalele cauze ale producerii loviturilor hidraulice sunt:

- Ventilul de reglaj termostatic selectionat gresit (supradimensionat);
- Reducerea sarcinii termice;
- Distributia neuniforma a aerului peste suprafata vaporizatorului;
- Migrarea agentului frigorific;
- Aspiratia uleiului.

La demontarea unui compresor in care s-au manifestat lovituri hidraulice, se observa deteriorarea supapei de aspiratie, care este supusa unor presiuni si socuri foarte puternice. In imagine se observa ca bucati desprinse din supapa de aspiratie s-au infipt in supapa de refulere si pe canalul de refulare. Este posibil ca supapa de aspiratie sa nu se distruga complet ca cea din imagine, dar manifesta pe suprafata fisuri radiale, care la aparitia unor noi lovituri hidraulice determina ruperea supapei.


Blocul supapelor supus unor lovituri hidraulice

Pistonul si biela aceluiasi compresor sunt prezentate in imaginea urmatoare. Distrugerea compresorului a fost provocata de contactul cu bucati din supapa de aspiratie rupta. De regula in asemenea situatii si cilindrii sunt la fel de deteriorati si trebuie reparati.


Piston deteriorat in urma loviturilor hidraulice

La unele compresoare in urma unor lovituri hidraulice puternice se pot manifesta ruperi ale supapelor de aspiratie dar si ale arcurilor acestora. In toate situatiile in care se constata ruperea supapelor si arcurilor, trebuie demontat si inspectat motorul electric prin verificarea starii infasurarilor bobinajului, precum si interiorul carcasei compresorului, deoarece bucati din supape pot sa ajunga in bobinaj sau in carcasa, de unde ar putea sa genereze scurtcircuite sau alte defectiuni.

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.