Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Oxizii din circuitul frigorific pot sa faca parte din categoriile:

- Oxid rosu de fier (Fe2O3);
- Oxid negru de fier (Fe2O4);
- Oxid rosu de cupru (Cu2O);
- Oxid negru de cupru (CuO).

Pe santier este imposibil, printr-o simpla analiza vizuala a culorii, sa se determine natura exacta a oxizilor detectati in instalatie. In acest scop este necesara prelevarea de probe si efectuarea unor analize chimice.

Asocierea mai multor agenti de contaminare din circuitul frigorific poate sa produca uneori depuneri compuse, a caror natura este dificil de identificat.

In figura sunt prezentate trei filtre de ulei, cel de deasupra este curat, in timp ce restul sunt contaminate.


Filtre de ulei contaminate

Agentul de contaminare este un oxid care provine de pe suprafata tevilor sau din interiorul compresorului. Acest oxid a fost vehiculat de catre agentul frigorific prin tot circuitul, a ajuns in uleiul din carter, iar apoi in filtrul de ulei.

Filtrul din partea inferioara a imaginii a fost atat de colmatat incat cadrea mare de presiune pe filtru a determinat craparea peretilor filtrului.

Un filtru ajuns in aceasta stare, diminueaza ungerea palierelor compresorului si a capurilor bielelor, determinand realizarea de strangeri intre partile mobile ale compresorului. Aceaste strangeri produc aceleasi efecte ca si in cazul scaderii nivelului uleiului.

In cazul prezentei oxizilor, se vor gasi adesea fragmente de materiale oxidate incrustate in suprafetele cele mai putin rezistente ale palierelor.

Gravitatea defectiunilor produse este proportionala cu reducerea debitului uleiului de ungere. Primele paliere afectate sunt cele mai departate de pompa de ulei. Peretii cilindrului fiind lubrifiate prin barbotare, nu prezinta in mod normal nici o urma de deteriorare.

Cauzele prezentei oxizilor in circuitul frigorific sunt reprezentate in primul rand de incalzirile produse in timpul realizarii brazurilor cu argint.

Fenomenul de oxidare poate fi evitat prin suflarea in interiorul tevilor a unui gaz inert, ca de exemplu azotul uscat, inca inainte de incalzirea suprafetelor pentru realizarea brazarii in exteriorul tevilor.

Pentru obtinerea unei atmosfere bogate in azot la interiorul tevilor de brazat, se poate inchide cu o banda izolanta cealalta extremitate a tevii. Apoi se realizeaza un orificiu mic in banda adeziva, iar debitul de azot suflat este reglat in asa fel incat sa se simta un jet de gaz la iesirea din teava.

Daca se constata existenta oxizilor intr-o instalatie existenta, circuitul frigorific se poate curata prin montatrea unui filtru pe conducta de aspiratie a compresorului, cu scopul de a retine depunerile inainte ca acestea sa patrunda in compresor. Ulterior uleiul trebuie schimbat apoi de mai multe ori pana cand isi pastreaza claritatea initiala.

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.